Fasadne obloge i završni dekorativni slojevi kod modularnih objekata

//Fasadne obloge i završni dekorativni slojevi kod modularnih objekata

Fasadne obloge i završni dekorativni slojevi kod modularnih objekata

Da jedan modularni objekat- kontejner može da izgleda potpuno luksuzno, i da ne odaje takav utisak potvrđuju mnogi primeri. Fasadne obloge ne služe samo zbog estetike, već imaju i ulogu zaštite samog objekta, doprinose povećanju njegove izolacije i dugotrajnosti.

Budućnost i velika primena modularnih objekata se videla vrlo brzo, pa se zbog svih svojih prednosti razvoj i usavršavanje ovakvih objekata usmeravao u raznim pravcima. U početku je to bila dugotrajnost, lakoća proizvodnje, brzina proizvodnje, kompaktnost, mogućnost modelovanja, proširenje namena, itd. Danas modularni objekat može imati skoro bilo koju namenu, podržava bilo koju kvadraturu, mogućnost ugradnje zidnih obloga, podnih obloga kako spoljašnjih tako i unutrašnjih je široka i nema razlike ako poredimo sa zidanom gradnjom. Kada pričamo o fasadnim oblogama i završnim dekorativnim slojevima modularni objekat može podržati skoro svaku. Takođe ne postoji limit u kombinovanju fasadnih obloga na jednom objektu.

Imamo nekoliko primera gde je na zahtev investitora modularni objekat spoljna obloga rađena u kombinaciji dve: fibercement i drvo.

Jedan od novijih materijala koji se počeo masovno koristiti u gradnji, tj. kao dekorativna fasadna obloga jeste fibercement. Ova obloga sastoji se od cementa i celuloznih vlakana koji se posebnom tehnologijom prevode u visokokvalitetnu oblogu koja se može koristiti kako za spoljašnje potrebe oblaganja tako i za unutrašnje. Prednost korišćenja fibercementa je u brzini, tehničkim karakteristikama i dugotrajnosti.

Raznovrsne su u dimenziji, boji i teksturi. Dimenzije: fibercement ploče i fibercement daske. Boja: fibercement obloga se proizvodi u sivoj boji, ali se kasnije može farbati u bilo koji RAL. Tekstura: od glatkih tekstura pa do raznih hrapavih dezena.

Drvene fasadne obloge su uvek popularne, nazivaju ih još i plućima zidova. Najčešće se koriste: sibirski ariš, ipe lapačo, tikovina. Drvo je prirodna obloga, omogućava objektu da diše, karakteriše ga dug vek trajanja, naročito uz redovno i pravilno održavanje. Dimenzije, teksture i boja zavisi od želje i potrebe investitora.

Održavanje ovakve jedne fasade zavisi od toga koji tip ste uzeli i da li je u RAL-u ili ne.

Jedan od primera kako izgleda fasada napravljena kombinacijom drveta i fibercementa u RAL-u. Fasada koju imate priliku da vidite je motirana na modularni objekat. Celokupan objekat moguće je demontirati, premestiti i ponovo montirati.

Prikazani objekat napravljen je po nalogu investitora za potrebe trpezarije. Celokupan kompleks broji 20ak spojenih standardnih kontejnera.

By | 2018-12-02T14:56:21+00:00 septembar 27th, 2017|Mobilsistemi|0 komentara

Ostavite komentar